2021-03-26 15:26:30• hírek • Fizetett tartalom

Divat illemtan férfiaknak: mikor lehet felhajtani az ingujjat?

Az ingválasztás nem mindig könnyű a férfiak számára. Talán ezért is döntenek úgy a férfiak, hogy a vásárlásnál igénybe veszik a kedvesük, vagy egy női ismerősük segítségét. Hiszen ing vásárlásánál nem elegendő csak a méretet illetően dönteni, sok minden mást is figyelembe kell venni. És azt, hogyan is illik viselni egy inget, szabályok is léteznek. Mint ahogy nem mindegy az sem, hogy mikor és milyen körülmények között megengedett a felgyűrt ingujj.

Milyen a jó ing és milyet ne válasszunk? 


A férfi ingek terén is bőséges a választék és nem mindig könnyű eldönteni, hogy milyen szempontok alapján válasszunk inget. A férfi ing sokféle eseményen, elsősorban hivatalos, ünnepi alkalmakkor viselhető, de egyes munkakörökben is csakis ez az elfogadható ruházat férfiak számára.


Az első és legfontosabb szabály ingvásárláskor, hogy a megfelelő méretet válasszuk. Az ingek ugyanis olyan anyagból készülnek, hogy nem igazán engednek, rásimulnak a felsőtestre, így ha túl kicsit választunk, jelentősen lekorlátozzuk a mozgásterünket. A túl kicsi ing kényelmetlen, a vállakon megfeszül, az ujja nem ér le még a csuklóig sem, és a gombok is feszülnek a hason. A túl nagy ing sem szerencsés, mert akkor megereszkedik a vállrészen, slamposan nézünk ki benne és az hosszú ujj belelóg a tenyerünkbe. Törekedjünk az olyan ing kiválasztására, amelyet, ha felveszünk, komfortosan érezzük magunkat benne és olyan érzést kelt, mintha csak ránk öntötték volna. A Bolf.hu oldalán nagyon sokféle férfi ing közül válogathatunk. A kínálatban a következő ingek találhatók meg: rövid ujjú ingek, hosszú ujjú ingek, sima, alkalmi, Vichy, Winchester, flanel, farmer, mintás, csíkos ingek, kockás ingek, pöttyös ingek és állógalléros ingek.


A felgyűrt ingujj sem volt mindig divat


A férfiaknak régebben eszébe sem jutott, hogy feltekerjék az ingük ujját, hiszen egy elegáns férfinak nem volt erre sem szüksége, sem pedig igénye. Többféle verzió is létezik, hogy honnan származik ez a viselet. Egyesek szerint az amerikai katonák viselték ily módon a terepszínű felsőjüket. Egyszerű a magyarázata, hogy miért: melegük volt. Más feltételezések szerint, a tehetősebb családokban élő úri ficsúrok így lázadtak a szüleik és az öltözködési etikett ellen több tíz évvel ezelőtt. Megint mások szerint, híres színészek, köztük James Dean színész hozta divatba a felgyűrt ingujjat, hogy keményebb és férfias benyomást keltsen. Lehet, hogy egyes férfiak kevésbé érzik magukat feszélyezve, ha az ingujjukat feltekerik, de azért nem minden helyzetben és szituációban megengedett egy elegáns inget ily módon viselni.


Mikor engedi meg az etikett a felgyűrt ingujjat?


Vannak olyan helyzetek, amikor senki nem fog ránk mérgesen nézni, ha az ingujjunkat felhajtjuk. Ha olyan alkalommal viselünk inget, ahol nem kötelező a hivatalos, alkalmi öltözék, csupán mi döntöttünk a férfi ing mellett. Nyilván, akkor is felgyűrhetjük az ingünk ujját, ha valami olyan munkát végzünk, és ily módon szeretnénk megóvni a szennyeződéstől. Kézmosáskor is megengedett így hordani a férfi inget. Akkor is viselhetjük így az ingünket, ha munka után, betérünk a barátainkkal egy bárba, vagy egy kávézóba. Otthon is hordhatjuk így az ingünket, hiszen a saját otthonunkban mi magunk hozzuk meg a szabályainkat. Ha üzleti útra megyünk és ily módon könnyebben megy a vezetés, szintén megengedett feltűrni az ingujjat. Nyáron, amikor odakint tombol a kánikula, szintén feltűrhetjük az ingujjat.



Mikor nem engedi az etikett a feltűrt ingujjat?


A hivatalos eseményeken semmiképpen sem megengedett felgyűrni az ingujjat és akkor sem, ha olyan munkahelyen dolgozunk, ahol elvárt az elegáns megjelenés. Ha üzleti partnereinkkel napi kapcsolatban vagyunk és rendszeresen, személyesen is találkozunk velük, akkor sem illik velük felgyűrt ingujjban tárgyalni. Nem csak az üzleti megbeszéléseken, hanem az üzleti vacsorákon sem illik ily módon részt venni. Esküvőn, temetésen sem javasolt így viselni az inget és a színházban, operában sem megengedett a férfi ingujjat felgyűrni. Az ingujjat semmiképpen se hajtsuk fel, ha aztán zakót vagy kabátot veszünk rá. Igaz, hogy így nem látszik az ing, de akkor sem igazán illendő a férfi inget így viselni.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: